Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Laaja huume- ja lääkeaineseulonta (LC-TOFMS), virtsasta

11364 U -HuumTOF

Osatutkimukset

U -Krea

Esivalmistelu

Virtsanäyte annetaan mielellään aamuvirtsasta tai virtsasta, joka on ollut vähintään neljä tuntia rakossa (näytteen riittävä väkevyys). Mikäli potilas ei saa annetuksi virtsanäytettä, hänelle voidaan antaa lasillinen vettä ja yrittää näytteenantoa puolen tunnin - yhden tunnin päästä uudestaan.

Näyteastia

11 ml säilöntäaineeton putki (Z-putki)

Näyte

NÄYTE: 2 x 10 ml kertavirtsaa. Näytettä otetaan kahteen lisäaineettomaan virtsaputkeen. Näytteenannossa ja näytteen säilytyksessä tulee huolehtia siitä, että näytettä ei päästä manipuloimaan. Näyte säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa.

LÄHETYS: näytteet lähetetään huoneenlämpöisenä.

HUOM: Nordlab Oulu-laboratorio ei ota virtsanäytteitä valvotusti.

Valvottua virtsanäytteenottoa varten on olemassa erilliset ohjeet: http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/huumenaytteenotto_valvottu.pdf

Tulkinta

Katso alihankintalaboratorion ohjekirjasivu

http://www.yml.fi/tuotevalikoima/936.html

Virtsanäytteestä määritetään (erillisestä putkesta) NordLab Oulun laboratoriossa myös kreatiniinin pitoisuus, joka auttaa arvioimaan virtsan mahdollista laimeutta tai manipulaatiota. Virtsan kreatiniinipitoisuus on yleensä yli 1,5 mmol/l. Ainakin kreatiniinipitoisuus alle 0,5 mmol/l viittaa siihen, että näyte on muuta kuin virtsaa.

Päivitetty 23.08.2017 / TS

Sivun alkuun