Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

P -Asyylikarnitiinit

11764 P -Asyykar

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290

Indikaatiot

Vain jatkotutkimuksena synnynnäisen aineenvaihduntasairauden epäilyssä (erityisesti rasvahappojen rasvahappojen oksidaation häiriöt ja orgaanishappovirtsaisuudet). Ks. kohta "Huomautuksia".

Esivalmistelu

(katso esitäytetty lomake linkin kautta tai Weblab Clinicalissa kohdassa WWW-linkki). Lähete tulee täyttää seuraavan ohjeen mukaisesti. Tilaaja (hoitava yksikkö) täyttää kohdat: "patient information", "material", "relevant clinical and laboratory findings and medication". Tilaaja (hoitava yksikkö) ei saa muokata lomakkeessa seuraavia esitäytettyjä kohtia: "requested tests", "results should be sent to", "invoice should be sent to". Tilaajan tiedot voi täyttää vain kohdassa "Form completed by" .

https://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/plasman_asyykarnitiinit_amc_0.pdf

HUOM! Muutokset esitäytetyssä lomakkeessa voivat aiheuttaa ongelmia lausunnoissa ja laskutuksissa. Mikäli linkki ei toimi tai tulostus ei onnistu, voi potilaan tiedot kirjoittaa ENGLANNIKSI ns. Blanko-lähetteellä. Blanko-lähetteessä vaadittavat tiedot: Potilaan henkilötiedot (first name, family name, date of birth, sex), medication, lyhyt tautianamneesi englanniksi, kysymyksen asettelu englanniksi). Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 0406356374 vain arkipäivinä 7-15), koska näyte lähetetään toistaiseksi alihankintalaboratorioon. Mikäli pyynnöstä ei soiteta erikseen, näytteen viiveetöntä kuljetusta alihankintalaboratorioon ja sen kiireellistä analysointia ei voida taata. https://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/a.pdf

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 5 ml laskimoverta EDTA-putkeen, jonka sisältö sekoitetaan hyvin. (EI MIKRO- EIKÄ GEELIPUTKEA.) Plasma erotellaan mahdollisimman nopeasti (noin 30 min kuluessa) ja pakastetaan (-20 asteessa). Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

LÄHETYS: Plasmanäyte 1.5 ml (min 1.0 ml) lähetetään pakastettuna. Oulusta näytteet lähetetään kerran viikossa yleensä tiistaisin AMC:n laboratorioon Amsterdamiin.

Menetelmä

Alihankintatutkimus. Academic Medical Center, Laboratory Genetic Metabolic Diseases www.labgmd.nl

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lyhyen lausunnon. Paperikopio alkuperäisestä tuloksesta lähetetään tilaavalle osastolle.

Huomautuksia

Tutkimus on jatkotutkimus B-Asyykar (6422), B-VasSeu1 (11759) tai U-Orgah-O (2437) -tutkimuksille tai muussa erityistilanteessa (esim. karnitiiniaineenvaihduntaan liittyvä mutaatio). Tutkimusta ei tule käyttää ensisijaisena tutkimuksena akuutissa metabolisessa kriisitilanteessa. Tällöin suositeltavampi tutkimus on B-Asyykar (6422).

Päivitetty 01.09.2021 / IN

Sivun alkuun