Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Adenosiinideaminaasi, seerumista

2991 S -ADA

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio, puh. 040 6356373

Asiantuntijat

kemisti Antti Rivinoja: antti.rivinojaatnordlab.fi / 040-6356398 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Pleuriittien ja meningiittien erotusdiagnostiikka

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 1 ml seerumia. Vähäinenkin hemolyysi häiritsee määritystä. Näyte säilyy jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna ainakin 1 kuukauden.

LÄHETYS: Seeruminäytteet lähetetään huoneenlämpöisinä.

Menetelmä

Kineettinen määritys

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Adenosiinideaminaasi on kaikissa kudoksissa esiintyvä entsyymi, joka osallistuu puriinien kataboliaan katalysoimalla adenosiinin muuttumista inosiiniksi ja deoksiadenosiinin muuttumista deoksi-inosiiniksi. Erityisen paljon ADA-entsyymiä on lymfaattisessa kudoksessa, ja sillä onkin keskeinen tehtävä lymfoidisten solujen erilaistumisessa. ADA:n puutos johtaa vaikeaan immuniteetin heikkenemiseen.

Viitearvot

kaikki alle 15 U/l

Tulkinta

Seerumin ADA-aktiivisuus suurenee tiloissa, joissa soluvälitteinen immuunivaste on aktivoitunut. Tälläisia ovat mm. monet infektiotaudit, autoimmuunisairaudet (hepatiitit, nivelreuma, psoriasis) ja eräät maligniteetit. Pleuranesteen ADA-aktiivisuus kohoaa selvästi yli seerumitason tuberkuloosin aiheuttamassa pleuriitissa. Yli seerumitason olevia ADA-aktiivisuuksia on kuvattu myös empyeemassa ja reumaan liittyvässä pleuriitissa, kun taas muissa pleuriiteissa pleuranesteen ADA-aktiivisuus on matalampi kuin seerumin aktiivisuus.

Päivitetty 31.10.2018 / AR

Sivun alkuun