Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Glysiini, aivo-selkäydinnesteestä

3041 Li-Gly

Tiedustelut

Erityisanalytiikan laboratorio/aineenvaihduntataudit, puh. 040 6356374

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290, erikoistuva lääkäri Sanna Koskela: sanna.koskelaatnordlab.fi / 0406356284 ja kemisti Anna Hyyryläinen: anna.hyyrylainenatnordlab.fi / 040 6356412

Indikaatiot

Aminohappoaineenvaihdunnan sairauksien differentiaalidiagnostiikka, erityisesti non-ketoottisen hyperglysinemian osoittaminen/poissulku. Samassa analyysissä määritetään myös muiden aminohappojen pitoisuudet.

Esivalmistelu

Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 0406356374 vain arkipäivinä 7-15), koska näyte lähetetään toistaiseksi alihankintalaboratorioon. Mikäli pyynnöstä ei soiteta erikseen, näytteen viiveetöntä kuljetusta alihankintalaboratorioon ja sen kiireellistä analysointia ei voida taata. Katso ystävällisesti Metabolliset kiirenäytteet ohje:

https://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/a.pdf

Näyteastia

Steriili kierrek. muoviputki 7 ml

Näyte

NÄYTE: min 1.0 ml (lapsinäyte 0.5 ml) selkäydinnestettä otetaan kylmään putkeen. Näytteessä ei saa olla verta. Jos näyteenotton aikana huomataan verta, suositellaan useampaan putkeen kerääminen.

LÄHETYS OYS:ssa: Näyte toimitetaan viipymättä (alle 30 min kuluessa) ja kuljetaan jäissä tai kylmägeelilla laboratorioon. Laboratoriossa näyte sentrifugoidaan välittömästi (kylmäsentrifugi ohjelma 2000 x g 10 min) ja supernatantti erotellaan ja säilytetään pakastettuna.

LÄHETYS toisesta laboratoriosta NordLab Oulun laboratorioon: Näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Toistaiseksi alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

sopimuksen mukaan

Tulokset valmiina

Sopimuksen mukaan.

Yleistä

Glysiini on yksi elimistön tärkeistä aminohapoista. Sen plasmapitoisuus riippuu elimistön ravitsemustilasta.

Tulkinta

Laboratoriolääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon.

Non-ketoottisessa hyperglysinemiassa todetaan suuria glysiini-pitoisuuksia sekä plasmassa että likvorissa.

Huomautuksia

Non-ketoottisen hyperglysinemian osoittamiseksi/poissulkemiseksi vaaditaan sekä plasman että likvorin glysiinin pitoisuuksien määritykset (P-Gly ja Li-Gly).

Vain non-ketoottista hyperglysinemiaa epäiltäessä Li-Gly- ja P-Gly-tutkimukset voidaan tilata kiireellisinä.

Kiireellisistä pyynnöistä on soitettava erityisanalytiikan laboratorioon (puh. 040 635 6374 vain arkipäivinä 7-15), koska näyte lähetetään toistaiseksi alihankintalaboratorioon. Mikäli pyynnöstä ei soiteta erikseen, näytteen viiveetöntä kuljetusta alihankintalaboratorioon ja sen kiireellistä analysointia ei voida taata.

Hemolyysi nousee merkitsevästi glysiinin pitoisuus likvorissa ja häiritsee tuloksen tulkintaa.

Tilaa lähetti tuomaan näyte viipymättä suoraan erityisanalytiikan laboratorioon (S6 P,1 krs, halli 2). Näyte toimitetaan viipymättä laboratorioon pakastettavaksi.

Päivitetty 25.02.2021 / SK

Sivun alkuun