Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sappihapot, seerumista

3379 S -Sappih

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja ylilääkäri Tuija Männistö: tuija.mannistoatnordlab.fi / 0406356432

Indikaatiot

Maksan toimintahäiriöiden diagnostiikka

Esivalmistelu

Paasto suositeltava

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyte: 3 ml laskimoverta tai 1 ml seerumia. Eroteltu seerumi säilyy 7 vuorokautta jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna (korkeintaan 3kk).

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänäytteenä.

Menetelmä

Entsymaattinen, kolorimetrinen määritys seerumin kokonais-sappihapoille (3-alpha-hydroksisappihapot)

Tekotiheys

Kolmena arkipäivänä viikossa

Tulokset valmiina

Kahden arkipäivän kuluessa näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä tai seuraavana arkipäivänä (ma-pe).

Yleistä

Sappihapot muodostuvat maksan parenkyymisoluissa, mistä ne konjugoitumisen jälkeen eritetään sappinesteeseen ja edelleen suoleen, mistä ne sitten valtaosin imeytyvät takaisin elimistöön (enterohepaattinen kierto). Maksan toimintahäiriöissä sappihappojen erittyminen on estynyt tai niiden poistuminen verenkierrosta maksaan on hidastunut. Tällöin sappihappojen pitoisuus veressä lisääntyy.

Viitearvot

aikuiset alle 6 µmol/l

Tulkinta

Seerumin sappihappojen pitoisuuden määritys on herkkä maksan toimintahäiriön indikaattori. Esimerkiksi virushepatiitti, kirroosi, maksakasvaimet, sappiteiden obstruktiiviset sairaudet sekä raskaushepatoosi aiheuttavat seerumin sappihappopitoisuuden suurenemisen. Raskaushepatoosissa seerumin sappihappopitoisuus suurenee usein ennen kutinan ilmenemistä ja selvästi ennen ASAT- ja ALAT-entsyymien aktiivisuuden suurenemista. Maksan toimintahäiriöissä sappihappopitoisuuden suureneminen on havaittavissa erityisen hyvin näytteissä, jotka on otettu kaksi tuntia ruokailun jälkeen. Seerumin sappihappopitoisuuden suureneminen ei kuitenkaan osoita maksasairauden tyyppiä.

Päivitetty 07.07.2021 / SL

Sivun alkuun