Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Reumafaktori, määritys, seerumista

3550 S -RF

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285

Indikaatiot

Nivelreuman diagnostiikka

Esivalmistelu

Suositellaan, että potilas paastoaa 10 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Fotometrinen, immunoturbidimetrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Reumafaktorit ovat autovasta-aineita, jotka ovat syntyneet IgG:n Fc-osaa vastaan. Menetelmässä mitataan seerumin IgM-luokan reumafaktorien aktiivisuutta.

Viitearvot

kaikki alle 14 kIU/l

Tulkinta

Viiterajaan nähden yli kaksinkertainen reumafaktori-aktiivisuus artriittipotilaalla viittaa sopivien niveloireiden kanssa nivelreumaan. Noin kaksi kolmasosaa tuoretta nivelreumaa sairastavista potilaista on reumafaktoripositiivisia. Suurentuneita RF-aktiivisuuksia todetaan myös monissa muissa autoimmuunitaudeissa sekä ohimenevästi myös akuuteissa infektioissa. Reumafaktorit kuuluvat pääasiassa IgM-luokkaan. Muiden Ig-luokkien reumafaktorien määrittämisellä ei ole todettu olevan erillistä kliinistä merkitystä.

Päivitetty 23.11.2021 / SL

Sivun alkuun