![]() |
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan
3681 | S -Valpr |
Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351
kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainennordlab.fi / 040 6356285 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenaho
nordlab.fi / 0406356423
Valproaattihoidon seuranta
Seerumi-geeliputki 5 ml
NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näyte on otettava aamulla ennen lääkitystä. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa. Hepariini-, sitraatti-, oksalaatti/fluoridi- ja EDTA-plasma soveltuu myös näytteeksi.
LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.
Homogeeninen entsyymi-immunomääritys. Akkreditoitu menetelmä.
Päivittäin
Päivittäin
Valproaatti (dipropyyliasetaatti) imeytyy täydellisesti ruoansulatuskanavasta. Se sitoutuu 90 %:sti plasman proteiineihin. Pienetkin muutokset proteiineihin sitoutumisessa aiheuttavat merkittäviä muutoksia valproaatin seerumipitoisuuksissa. Vapaitten rasvahappojen pitoisuuden suureneminen (esim.paastossa) ja mm. salisylaatit lisäävät tällä mekanismilla valproaattipitoisuuksia. Samoin raskaudessa vapaan valproaatin osuus kasvaa albumiinipitoisuuden laskiessa.
Valproaatin metabolia on hyvin monimutkainen. Vain n. 5 % erittyy muuttumattomana munuaisten kautta. Osa metaboliiteista erittyy munuaisista ketohappoina. Nämä voivat aiheuttaa virheitä virtsan ketoaineiden määrityksessä ja tulkintavaikeuksia virtsan orgaanisten happojen määrityksessä.
kaikki | 280 - 700 | µmol/l |
Haittavaikutusten riski kasvaa, jos lääkkeen pitoisuus ylittää 700 µmol/l. Interaktiot muiden lääkkeiden kanssa, ks. Pharmaca Fennica.
Päivitetty 08.11.2017 / SL