Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Valproaatti, seerumista

3681 S -Valpr

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Sinikka Liimatainen: sinikka.liimatainenatnordlab.fi / 040 6356285 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Indikaatiot

Valproaattihoidon seuranta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näyte on otettava aamulla ennen lääkitystä. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa. Hepariini-, sitraatti-, oksalaatti/fluoridi- ja EDTA-plasma soveltuu myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Homogeeninen entsyymi-immunomääritys.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Valproaatti (dipropyyliasetaatti) imeytyy täydellisesti ruoansulatuskanavasta. Se sitoutuu 90 %:sti plasman proteiineihin. Pienetkin muutokset proteiineihin sitoutumisessa aiheuttavat merkittäviä muutoksia valproaatin seerumipitoisuuksissa. Vapaitten rasvahappojen pitoisuuden suureneminen (esim.paastossa) ja mm. salisylaatit lisäävät tällä mekanismilla valproaattipitoisuuksia. Samoin raskaudessa vapaan valproaatin osuus kasvaa albumiinipitoisuuden laskiessa.

Valproaatin metabolia on hyvin monimutkainen. Vain n. 5 % erittyy muuttumattomana munuaisten kautta. Osa metaboliiteista erittyy munuaisista ketohappoina. Nämä voivat aiheuttaa virheitä virtsan ketoaineiden määrityksessä ja tulkintavaikeuksia virtsan orgaanisten happojen määrityksessä.

Viitearvot

kaikki 280 - 700 µmol/l

Tulkinta

Haittavaikutusten riski kasvaa, jos lääkkeen pitoisuus ylittää 700 µmol/l. Interaktiot muiden lääkkeiden kanssa, ks. Pharmaca Fennica.

Päivitetty 23.11.2021 / SL

Sivun alkuun