Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Prostataspesifinen antigeeni, vapaa, osuus, seerumista

4637 S -PSA-SUH

Osatutkimukset

S -PSA-T, S -PSA-V/T ja S -PSA-V_

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio, puh. 040 6356351

Asiantuntijat

apulaisylilääkäri Irina Nagy: irina.nagyatnordlab.fi / 040 6356290 ja kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293

Indikaatiot

Eturauhasen sairauksien, erityisesti eturauhassyövän, diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy huoneenlämmössä 1 vrk, jääkaapissa 2 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näytteiden turhaa säilyttämistä huoneenlämmössä on vältettävä.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on kallikreiinin kaltainen seriiniproteaasi, jonka molekyylipaino on noin 34 000. PSA pilkkoo sperman geeliä muodostavia proteiineja, jolloin sperman viskositeetti pienenee. PSA:ta muodostuu eturauhasen rauhasepiteelisoluissa. Verenkierrossa PSA:ta esiintyy vapaana ja proteiineihin (mm. alfa-antikymotrypsiiniin) sitoutuneessa muodossa. PSA:n puoliintumisaika plasmassa on varsin pitkä (noin 2 vuorokautta). Normaalisti seerumissa tavataan vähäisiä määriä PSA:ta. Eturauhasen sairauksissa tavataan suurempia pitoisuuksia.

Tulkinta

 Viiteväli
 aikuiset miehet
 ikäryhmä v  kokonais-PSA ug/l  V/T suhde %
 alle 50   alle 2.5      yli 15
 50-59    alle 3.5      yli 15
 60-69    alle 4.5      yli 15
 70-     alle 6.5      yli 15

Vastauksena annetaan aina kokonais-PSA-tulos (S-PSA-T). Kokonais-PSA-pitoisuudet yli 10 µg/l viittaavat jo sinänsä eturauhassyöpään. On kuitenkin huomattava, että prostatahyperplasian, tulehduksen, tuseerauksen, biopsianoton tms. yhteydessä kokonais-PSA-pitoisuudet voivat olla muistakin syistä suurentuneita.

Vapaan ja kokonais-PSA:n suhde (S -PSA-V/T) vastataan vain silloin, kun kokonais-PSA-pitoisuus on tulkinnallisesti epävarmemmalla alueella 2.5 - 10.0 µg/l. Prostatasyöpäpotilailla vapaan PSA:n osuus kokonais-PSA:sta (V/T x 100) on keskimäärin noin 15 %, kun se terveillä ja prostatahyperplasiapotilailla on keskimäärin noin 30 %. Vaihtelualue on kuitenkin laaja. V/T-suhde on epävarma, kun kokonais-PSA-pitoisuus on alle 2.5 µg/l. Tulokset viittaavat vahvasti syöpään, kun kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 - 10.0 µg/l ja V/Tsuhde on alle 15 %. Sen sijaan, jos kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 -10.0 µg/l ja V/T-suhde on yli 25 %, syövän todennäköisyys on pieni. Jos potilaalla on iso hyperplastinen prostata, syövän mahdollisuutta ei voi sulkea pois, vaikka V/T-suhde olisikin suuri (yli 25 %).

Päivitetty 27.01.2021 / IN

Sivun alkuun