Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis+Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo(kval), virtsasta

4816 U -CtGcNhO

Osatutkimukset

U -ChtrNhO ja U -GcNhO

Tiedustelut

Erityisanalytiikka Serologian laboratorio 040 635 63 79.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis ja/tai Neisseria gonorrhoeae-infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae-epäily, suosittelemme ensisijaisesti -GcVi-tutkimusta (KL1506), mihin tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf (Serologian ja immunologian lähete) tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, kysymyksenasettelu, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu). Virtsanäytteenottamisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa http://www.nordlab.fi/fi/node/220#U-CtGcNhO

Näyte

Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae - nukleiinihappotestillä voidaan tutkia ensivirtsanäytteitä sekä uretran, serviksin tai emättimen limakalvolta otettuja näytteitä. Muille näytetyypeille (nielunäyte, näyte rectumin limakalvolta, näyte silmän sidekalvolta) ja potilaiden itse ottamille näytteille valmistaja ei ole validoinut testiä, mutta ne voidaan kuitenkin analysoida. Muiden kuin virtsanäytteiden tutkimuspyyntö on -CtGcNhO, 1738.

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan/emättimen limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Ensisijaisesti näyteputkena käytetään Abbott multi-Collect Specimen Collection Kit list No 9K12 (OYS:n keskusvarastonumero 20791, "klamydianäyteputki tikkunäytteille"). Virtsanäyteputkeksi käy myös seuraava näyteputki: keltakorkkinen putki, läpimitta 16 mm, toimittaja Mekalasi tilausnumero 12555, OYS:n keskusvaraston varastonumero 303317. Bakteeriviljelytutkimuksiin käytettävä vakuumiputki ei sovellu tähän menetelmään.

Ensivirtsanäytteenotto: Potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään kaksi tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (=ensivirtsa) kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, josta 4-6 ml näytettä siirretään puhtaalla kertakäyttöpipetillä näyteputkeen. Näytettä tulee olla noin puolet putken tilavuudesta. Huom! Ylitäytetty putki vaikeuttaa näytteiden prosessointia laboratoriossa. Sulkekaa putki huolellisesti korkilla.

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Virtsanäyte säilyy huoneenlämmössä n.2 vrk, jääkaappilämpötilassa max. 5 vrk.

Tikkunäytteen näytteenotto: kts tutkimus -CtGcNhO 1738

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.Akkreditoitu tutkimus.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Yleistä

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae ovat gramnegatiivisia bakteereita. C. trachomatis (CT) tarvitsee eukaryoottisolun lisääntyäkseen ja on näin ollen solunsisäinen parasiitti. Naisille se aiheuttaa genitaali-infektioita, lantion alueen infektioita (PID), kohdunulkoisia raskauksia sekä lapsettomuutta. Miehille se aiheuttaa uretriittia (virtsaputken tulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa konjunktiviittia (sidekalvon tulehdus) ja hengitystieinfektioita. N. gonorrhoeae (NG, gonokokki) on klamydian jälkeen yleisin sukupuolitauti. Se aiheuttaa uretriittia, naisten lantion alueen infektioita, tonsilliittia (nielurisatulehdus), faryngiittia (nielutulehdus) ja stomatiittia (suutulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa märkäistä konjunktiviittia.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautuksia

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Tutkimus voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen noin kuukauden ajan.

Päivitetty 25.11.2019 / MAM

Sivun alkuun