Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Treponema pallidum, vasta-aineet, seerumista

4942 S -TrpaAb

Osatutkimukset

S -KardAb ja S -TPHA

Tiedustelut

Erityisanalytiikka/ Serologian laboratorio, puh. 040-6356378.

Indikaatiot

Syfiliksen (Kupan) seulonta.

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete http://www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/serologia.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä.

Tekotiheys

S-TrpaAb arkipäivisin.

Yleistä

Syfiliksen mikrobiologinen laboratoriodiagnostiikka suoritetaan vasta-ainetesteillä.

SYFILISTUTKIMUSTEN SUOSITELTU KÄYTTÖ:

Syfiliksen seulonta (aktiivi tai latentti infektio): S-TrpaAb (S-KardAb ja S-TPHA eivät sovellu seulontatutkimukseksi)

Hoidon seuranta: S-KardAb (Spesifiset Treponema pallidum -testit (S-TrpaAb, S-TPHA) eivät sovellu hoitovasteen seurantaan)

Neurosyfilisepäily: -Neursyf (8835), pakettitutkimus seerumista ja aivoselkäydinnesteestä (tehdään alihankintana).

Vastasyntyneen kongenitaalisyfiliksen seulonta: S-FTAIgM (tehdään alihankintana)

Infektion ajankohdan tarkennus: S-FTAIgM (tehdään alihankintana)

S-FTAAbs tutkimusta (tehdään alihankintana) voidaan käyttää täydentämään muita Treponema pallidum -spesifisiä testejä (S-TrpaAb, S-TPHA).

Tulkinta

Uudet alustavat reaktiiviset S -TrpaAb tulokset varmennetaan ilman eri pyyntöä toisella Treponema spesifisiä vasta-aineita mittaavalla testillä (S-TPHA) ja lisäksi tehdään taudin aktiivisuutta paremmin kuvastava S -KardAb-tutkimus. Lisätutkimukset laskutamme erikseen.

Yksittäin pyydetyistä positiivisista S-TPHA ja/tai S-KardAb näytteistä tehdään automaattisesti myös muut tarpeelliset syfilistestit (S-TrpaAb, S-TPHA, S-KardAb) jos aiempaa syfilishistoriaa ei ole laboratoriossa tiedossa. Lisätutkimukset laskutamme erikseen.

TULOKSET VALMIINA: Negatiiviset S-TrpaAb tulokset seuraavana arkipäivänä, varmistustutkimukset (S-TPHA, S-KardAb) viikon kuluessa.

SYFILISTESTIEN TULKINTA SEERUMINÄYTTEISTÄ:

S-TrpaAb:

Testi tulee positiiviseksi 2-4-viikon kuluttua infektion alusta ja säilyy positiivisena usein potilaan loppuiän onnistuneenkin hoidon jälkeen. Tutkimus ei sovi hoidon tehon seurantaan eikä uusintainfektion diagnostiikkaan.

S-TPHA:

Testi tulee positiiviseksi n. 4-8 viikon kuluttua infektion alusta ja säilyy positiivisena usein potilaan loppuiän onnistuneenkin hoidon jälkeen. Infektion varhaisvaiheessa S-TPHA voi jäädä negatiiviseksi muiden syfilistestien ollessa jo positiiviset.

S-KardAb:

Testi tulee positiiviseksi 3-6 viikkoa syfilistartunnan jälkeen ja pysyy positiivisena ainakin sekundaarivaiheen ajan. Latentissa vaiheessa koe voi muuttua negatiiviseksi. Reaktivaatiossa testi voi jälleen tulla positiiviseksi. Syfiliksen primaarioireet voivat alkaa ennen kuin kardiolipiinikoe tulee positiiviseksi. Primaari- ja sekundaarivaiheen kupan onnistuneen hoidon jälkeen kardiolipiiniarvo pienenee yleensä vähintään kuudesosaan hoitoa edeltäneestä arvosta 6 kuukauden kuluessa.

Hoidettu syfilis ja hoitamaton latentti syfilis saattavat antaa samanlaiset laboratoriotulokset (negatiivinen tai matala positiivinen S-KardAb tulos ja positiiviset S-TrpaAb ja S-TPHA). Tälläisessä tapauksessa on otettava huomioon myös latentin syfiliksen mahdollisuus.

Huomautuksia

SYFILISTUTKIMUSTEN VIRHELÄHTEET:

Syfilistutkimukset voivat jäädä negatiiviseksi aivan syfiliksen alussa. Lipeeminen, hemolysoitunut ja bakteerikontaminoitunut näyte ei sovellu syfilistutkimuksiin.

S-TrpaAb: Heterofiiliset vasta-aineet voivat ristireagoida. Vääriä positiivisia tuloksia voi esiintyä mm. raskauden aikana ja autoimmuunitaudeissa. Lämpöinaktivoitu näyte ei sovellu tutkimukseen. Triglyseridit, bilirubiini, hemoglobiini ja proteiinit voivat häiritä testiä. Testiä ei suositella immunopuutteisten potilaiden ja mikrobikontaminoidun verinäytteen testaukseen.

S-KardAb: Vääriä positiivisia tuloksia voi aiheuttaa mononukleoosi, malaria, autoimmuunitaudit, viruspneumonia, muut treponema-taudit ja huumeriippuvuus.

S-TPHA: Vääriä positiivisia tuloksia voi esiintyä muissa treponema-infektioissa, mononukleoosissa, sidekudosairauksissa tai sylkikontamiduista näytteestä.

Päivitetty 15.11.2021 / KJ

Sivun alkuun