Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

6451 S -TestoVL

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -Testo

Tiedustelut

Päivystyslaboratorio. puh. 040 6356351

Asiantuntijat

kemisti Johanna Miettinen: johanna.miettinenatnordlab.fi / 040 6356272, kemisti Tarja Puolakanaho: tarja.puolakanahoatnordlab.fi / 040 6356 293 ja professori Olli Vuolteenaho: olli.vuolteenahoatnordlab.fi / 0406356423

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 1 vko jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 1 vko:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

S -TestoVL: laskennallinen suure.

S -Testo: Immunoluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

S -SHBG: Immunoluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraava arkipäivä.

Viitearvot

miehet 155 - 800 pmol/l
naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteronista n. 2-3% on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Loput testosteronista on pääosin sitoutuneena proteiiniin. Pääasialliset sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG syntetosoituu maksassa ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useat tekijät. SHBG-tasoa kohottavat raskaus, estrogeenit (e- pillerit) ja hypertyreoosi ja sitä laskevat hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi. Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Päivitetty 14.10.2021 / TP

Sivun alkuun